Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για τον Καρκίνο του Μαστού
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ «από τη διάγνωση στη θεραπεία», η οποία οργανώθηκε από τη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Βέροιας και πραγματοποιήθηκε την 4η Οκτωβρίου 2008 στη Βέροια, στο Ξενοδοχείο «ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟ». Κατά την έναρξη των εργασιών απηύθυνε χαιρετισμό ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης και του Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Μακεδονίας) Dr med Δημήτριου Βαρτζόπουλου o Διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας Αργύριος Γκαμπέσης, αναφερόμενος στην προσπάθεια επιστημονικής και τεχνολογικής αναβάθμισης του Νοσοκομείου, καθώς και στη βελτίωση των υποδομών αυτού.
Στην πρώτη ομιλία ο Πρόεδρος της Ημερίδας Χαράλαμπος Δεμερτζίδης, Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής, αναφέρθηκε στην επιδημιολογία και την πρόληψη όπως και στις πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου. Στην Εισήγησή του ο κ. Δεμερτζίδης τόνισε ότι, η συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών σε προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου, οδήγησε στην κατακόρυφη άνοδο του αριθμού των νέων περιστατικών, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε μείωση της θνησιμότητας εξαιτίας της έγκαιρης διάγνωσης και των βελτιωμένων θεραπευτικών παρεμβάσεων.
Ο κ. Καραπαναγιώτης, Χειρουργός Μαστού, αναφέρθηκε στη διαγνωστική διερεύνηση της ψηλαφητής μάζας (ΟΖΟΣ) ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας, το ιστορικό και τα κλινικά ευρήματα. Παρουσίασε επιπρόσθετα, τη νέα μέθοδο «ductal Lavage» και επεσήμανε την συμβολή της στην πρώιμη διάγνωση. Η επιλογή της Χειρουργικής αντιμετώπισης, συντηρητικής ή μη, του μαστού αποτελεί απαραίτητα αντικείμενο συζήτησης μεταξύ γιατρού και ασθενή.
Στη διαγνωστική απεικόνιση και τη σωστή αξιολόγηση αυτής αναφέρθηκε ο Ακτινολόγος κ. Γ. Κυρόπουλος, καθώς επίσης και στη σημαντικότητα της καλής επικοινωνίας μεταξύ του κλινικού γιατρού και του Ακτινολόγου. Η μαστογραφία ως βασική απεικονιστική εξέταση και το υπερηχογράφημα ως συμπληρωματική, ιδιαίτερα σε γυναίκες μικρότερες των σαράντα (40) ετών, βοηθούν στην αποτελεσματική διερεύνηση και στην επισήμανση του όγκου.
Στην ιστολογική ταξινόμηση, τους παράγοντες κινδύνου και την σταδιοποίηση αναφέρθηκε ο Θ. Ζαραμπούκας, Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής Α.Π.Θ. Στις συστηματικές επικουρικές θεραπείες-ορμονοθεραπείες που χορηγούνται για την εκρίζωση εστιών, στοχεύοντας στη μακροχρόνια επιβίωση των ασθενών, αναφέρθηκε ο Παθολόγος- Ογκολόγος Αν. Μπούτης
Ο κ. Μακραντωνάκης, ΕΑ Παθολόγος- Ογκολόγος επισήμανε την χρησιμότητα της χημειοθεραπείας στην οριστική τοπικο-περιοχική αντιμετώπιση του καρκίνου, τόσο πριν την εγχείριση, όσο και μετεγχειρητικά.
Η ακτινοθεραπεία βελτιώνει σημαντικά τον τοπικό έλεγχο της νόσου σχεδόν σε όλες τις ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική διατήρηση στήθους για διηθητικό και μη διηθητικό καρκίνο. Όταν βέβαια γίνεται συνδυασμός με χημειοθεραπεία και ορμονοθεραπεία τα αποτελέσματα είναι άριστα, όπως τόνισε η Δ/ντρια Ακτινοθεραπευτικού τμήματος του Γ. Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Δ. Μισαηλίδου.
Τέλος, ο Πλαστικός Χειρουργός κ. Παπαϊωάννου ανέφερε πως η αποκατάσταση του μαστού δεν πρέπει να θεωρείται ως μια κοσμητική χειρουργική επέμβαση, αλλά ως μια επέμβαση που θα αλλάξει την ασθενή από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που επιφέρει η απώλεια του μαστού.
Χαιρετισμός του Διοικητή του Γ.Ν Βέροιας Αργύρη Γκαμπέση
Επίσημοι Προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι
Μεταφέρω τα Συγχαρητήρια του Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας κ. Βαρτζόπουλου στους συντελεστές της σημερινής Ημερίδας καθώς επίσης και τις ευχές του για καλή επιτυχία. Λόγοι ανώτεροι της θέλησής του δεν του επιτρέπουν να βρίσκεται ανάμεσά μας.
Το Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας θέλοντας να βοηθήσει έμπρακτα τους συμπολίτες μας στην πρόληψη και την ενημέρωση συνεχίζει να διοργανώνει ανοικτές ημερίδες με επίκαιρα θέματα που απασχολούν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες. Ημερίδες που γίνονται με πρωτοβουλίες των Διευθυντών των κλινικών και συμμετέχουν αξιολογότατοι επιστήμονες που τιμούν με τη συμμετοχή τους, το Νοσοκομείο μας και τον τόπο μας γενικότερα και για να διοργανωθούν οι γιατροί μας διαθέτουν τον ελάχιστο πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους και για αυτό τους ευχαριστώ από την καρδιά μου.
{mosimage}Ως κάτοικος της Βέροιας αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός που στο Νοσοκομείο μας υπηρετούν πολλοί καλοί γιατροί με ήθος, και αξιοσύνη που η φήμη τους ξεπερνά τα όρια του Νομού μας. Με την ευκαιρία της ημερίδας αυτής θα ήθελα να αναφέρω δύο λόγια για το Νοσοκομείο μας. Συγκεκριμένα να σας ενημερώσω ότι τους τελευταίους μήνες με ταχύτατους ρυθμούς καλύπτονται οι θέσεις των Διευθυντών.
Ήδη καλύφθηκαν οι θέσεις των Διευθυντών Οφθαλμολογίας, ΩΡΛ, Χειρουργικού, Αιμοδοσίας, Ουρολογικού. Ευελπιστώ ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρωθούν οι κρίσεις των Διευθυντών Παθολογίας, Αναισθησιολογίας, Καρδιολογίας, Ακτινολογίας και στη συνέχεια της Μαιευτικής-Γυναικολογίας.
Οι θέσεις ΕΑ΄& ΕΒ΄ προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και όπου υπάρχει αδυναμία καλύπτονται με επικουρικούς, που ήδη υπηρετούν επτά (7) γιατροί. Στο Νοσηλευτικό προσωπικό είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι. Δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα άλλων Νοσοκομείων και ελπίζω ότι με την αλλαγή του Οργανισμού δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Για την βελτίωση των υποδομών γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια. Ήδη τα πρώτα δείγματα είναι εύκολα αντιληπτά από τους επισκέπτες του Νοσοκομείου μας. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω από καρδιάς όλο το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας για την προσφορά τους.
Όσο αφορά τον τεχνολογικό εξοπλισμό γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την αναβάθμισή του. Ελπίζω να έχουμε σύντομα ένα σύγχρονο μαγνητικό τομογράφο, ψηφιακό επεξεργαστή εικόνας, τρίπλεξ, υπέρηχο κ.λ.π. Ένα είναι σίγουρο. Το Νοσοκομείο μας προσπαθεί να αλλάξει και αλλάζει σε όλους τους τομείς. Ως Διοικητής κυρίες και κύριοι, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σήμερα την όλη διοργάνωση της ημερίδας έχει αναλάβει ο νέος μας Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής, ο κ. Δεμερτζίδης.
Ένας άξιος Χειρούργος που πριν καλά-καλά αναλάβει επίσημα τη Διεύθυνση τα μηνύματα είναι πολύ αισιόδοξα για το μέλλον της κλινικής. Το θέμα της ημερίδας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Είμαι βέβαιος ότι οι άξιοι γιατροί-εισηγητές που έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με τον καρκίνο του ΜΑΣΤΟΥ, ζώντας τις αγωνίες των ασθενών και συγγενών, θα μας ενημερώσουν διεξοδικά, προσφέροντας τις γνώσεις τους στην σημερινή ημερίδα.
Εύχομαι καλή επιτυχία.