Εκπαιδευτικό πρόγραμμα : «Τα αντιβιοτικά σήμερα»
Η Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας, συνεχίζοντας τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα το 1ο εξάμηνο του 2013 με θέμα: «Τα αντιβιοτικά σήμερα» με διαλέξεις που θα γίνονται κάθε Τετάρτη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νοσοκομείου μας και ώρα 18:00 με 19:30.
Οι διαλέξεις θα γίνονται από γιατρούς Πανεπιστημιακών Κλινικών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας που έχουν την ειδικότητα της Λοιμωξιολογίας ή έχουν μετεκπαιδευτεί στην Λοιμωξιολογία. Τα πρόγραμμα απευθύνεται σ’ όλους τους γιατρούς ανεξαρτήτως ειδικότητας –νοσοκομειακούς και ελεύθερους επαγγελματίες- καθώς και νοσηλευτές. Επίσης μπορεί να το παρακολουθήσουν Οδοντίατροι και Φαρμακοποιοί.
Το πρόγραμμα είναι υπό την αιγίδα του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γ.Ν.Βεροίας, του Δ.Σ. του Νοσοκομείου μας, του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, της Γ’ Υγειονομικής Περιφέρειας και της Εταιρίας Παθολογίας Βορείου Ελλάδος.
Για την αναγκαιότητα της δια βίου εκπαίδευσης του Ιατρικού προσωπικού θα σας παραπέμψω στην εναρκτήρια ομιλία καθηγεσίας του πατέρα της Λοιμωξιολογίας Γ. Κ. Δαίκου «το νόημα της Ιατρικής Παιδείας»: Ο Ιατρός πρέπει να είναι ενήμερος των παλαιοτέρων και των πλέον προσφάτων γνώσεων και κτήσεων της Ιατρικής, έτοιμος να αναθεωρεί τας γνώσεις του συνεχώς, ικανός να εκπαιδεύεται εφ’ όρου ζωής, ικανός να αίρεται υπεράνω του εαυτού του, έτοιμος να δώσει την άνεσιν του, τον χρόνο του, την ανάπαυσιν του, ακόμα και την ζωήν του εις την υπηρεσία του πάσχοντος συνανθρώπου του.
Σ’ όλη την Ιατρική εκείνο που διαφέρει είναι ο Ιατρός και η στάση του. Εάν αντιμετωπίζει τον ασθενή του και αισθάνεται γι’ αυτόν, ως τον πάσχοντα ασθενή, που πρέπει «ν’ αγαπά ως εαυτόν», τότε θα ασκεί μία πραγματικά Ανθρωπιστική Ιατρική…
Θέλοντας να τονίσω πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα παραθέτω σημεία του προλόγου της Καθηγήτριας Παθολογίας κας Γιαμαρέλλου στο βιβλίο της «Λοιμώξεις και αντιμικροβιακή χημειοθεραπεία (2009)»
Θέλοντας να τονίσω πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα παραθέτω σημεία του προλόγου της Καθηγήτριας Παθολογίας κας Γιαμαρέλλου στο βιβλίο της «Λοιμώξεις και αντιμικροβιακή χημειοθεραπεία (2009)»
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αντιβιοτικά και η ορθή γνώση για την θεραπευτική των λοιμώξεων έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. Σήμερα εμείς οι γιατροί στις αρχές του 21ου αιώνα, βιώνοντας την επίσημη πληροφόρηση για το «τέλος των αντιβιοτικών» ζώντας σε μια χώρα με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά αντοχής των παθογόνων μικροβίων στα αντιβιοτικά, ανήκοντας σε μια υπερκαταναλωτική κοινωνία, που δεν φείδεται να συνταγογραφεί χωρίς αποχρώντα λόγο, ακόμη και τα «πολύτιμα» αντιβιοτικά και κατέχοντας λυπηρά πρωτεία υπερκατανάλωσης και αντοχής στον Ευρωπαϊκό χώρο είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι.
Συνυπεύθυνοι γιατί κάθε θεραπευτική και προληπτική για την λοίμωξη δική μας απόφαση συνδέεται άμεσα με την «επιβίωση» των ασθενών, αλλά και με την «επιβίωση» των αντιβιοτικών, ενώ είναι γεγονός ότι είναι εφικτή τόσο η μείωση της αντοχής όσο και η πρόληψη της με τον ορθολογισμό στην χρήση τους.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου μας και της Παθολογικής κλινικής, του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, της Εταιρίας Παθολογίας Βορείου Ελλάδος και στην ιστοσελίδα της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Οι εγγραφές θα αρχίσουν από τις 7 / 1 / 2013 και θα γίνονται στην γραμματεία του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου μας (υπεύθυνη Κα Δρούγκα Ελευθερία).
Οι εγγραφές θα αρχίσουν από τις 7 / 1 / 2013 και θα γίνονται στην γραμματεία του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου μας (υπεύθυνη Κα Δρούγκα Ελευθερία).
Το πρόγραμμα θα αρχίσει στις 16 / 1 / 2013 και θα τελειώσει στις 19 / 6 / 2013. Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης με την προϋπόθεση ότι οι απουσίες των συμμετεχόντων δεν θα ξεπερνούν τις 3 (τρεις). Σημειωτέον το πρόγραμμα είναι δωρεάν.