Για τον Πολίτη
Αιμοδότες
Tο σώμα μας φτιάχνει εύκολα όλο το αίμα που χρειαζόμαστε. Όμως ατυχήματα ή νοσήματα μπορούν να μας κάνουν να χρειαστούμε περισσότερο αίμα από όσο το σώμα μας μπορεί να παράγει. Τα χαμηλά επίπεδα αίματος μπορεί να είναι επικίνδυνα και να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά, ακόμη και θάνατο εάν το χαμένο αίμα δεν αντικατασταθεί γρήγορα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις εξαρτόμαστε από το αίμα που δίνουν οι υγιείς αιμοδότες.
Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Tα αποτελέσματά της σώζουν ζωές, διότι το αίμα ούτε παράγεται , ούτε αντικαθίσταται. Μόνο χαρίζεται
Γι’ αυτό το λόγο, η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια χειρονομία καλής θέλησης, φροντίδας και αγάπης. Η συνεισφορά των εθελοντών αιμοδοτών είναι πάνω απ΄ όλα ενέργεια ζωής για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.
Τι πρέπει να ξέρετε :
- Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.
- Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα.
- Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη.
- Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
- Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.
- Για τις απογευματινές ώρες, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες το τμήμα Αιμοδοσίας Βέροιας εφαρμόζει σύστημα ραντεβού. Τηλ ραντεβού 23313 – 51173 & 23310 – 29600
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
Η Αιμοδοσία λειτουργεί καθημερινά και καλύπτει τις ανάγκες του Νοσοκομείου όλο το 24ωρο. Για τις απογευματινές ώρες, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες το τμήμα Αιμοδοσίας Βέροιας εφαρμόζει σύστημα ραντεβού :
Καθημερινά
09:00 – 13:00 & 18:00 – 20:00
Σαββατοκυριακο
10:00 – 13:00
Απόγευμα – Αργίες – Σαββ/κο
23313 – 51173
23310 – 29600
Τώρα το ερωτηματολόγιο αιμοδότη διατίθεται και σε ψηφιακή μορφή. Κατεβάστε, τυπώστε και συμπληρώστε το έντυπο πριν την επίσκεψή σας στο σημείο αιμοδοσίας.
Πριν και μετά την αιμοδοσία
Οδηγίες για τον αιμοδότη πριν και μετά την αιμοδοσία
- Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες. Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος.
- Πριν την αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα (π.χ. πρωινό). Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.
- Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται. Να μην αποχωρήσει από το Τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.
- Να μην καπνίσει για 1 (μια) ώρα.
- Να μην οδηγήσει για 1 (μια) ώρα.
- Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.
- Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.
- Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας.
- Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση.
- Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες.
- Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ | Επικοινωνία | |
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΟΥΠΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β΄: ΑΚΡΙΤΙΔΟΥ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ | Τηλέφωνα: 23313-51173 & 23310-29600 Email: aimodosia@verhospi.gr |
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ
Αν κάτι από τα παραπάνω σας απασχολεί, μπορείτε να το συζητήσετε με τον ιατρό της Αιμοδοσίας. ΜΗ ΓΙΝΕΤΕ ΟΜΩΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ |