Για τον Πολίτη

Οδηγίες για Covid-19

O ιός SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Wuhan της Κίνας και εξαπλώθηκε παγκόσμια προκαλώντας πανδημία. Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς.
Ο SARS-CoV-2 μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων, που περιέχουν ιούς και προέρχονται από ένα μολυσμένο άτομο που φτερνίζεται, βήχει, μιλάει, τραγουδά ή αναπνέει πολύ κοντά σε άλλους ανθρώπους. Τα σταγονίδια αυτά μπορούν να εισπνέονται ή να εναποτίθενται στη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.
Σπανιότερα, η μόλυνση μπορεί να οφείλεται σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες όταν ένα άτομο αγγίζει τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια του με μολυσμένα από αυτές χέρια.
Οι κορωνοϊοί μπορούν να μολύνουν διάφορα είδη ζώων, όπως χοίρους, γάτες ή σκύλους. Ορισμένες ομάδες κορωνοϊών, μολύνουν επίσης τους ανθρώπους προκαλώντας εποχικές επιδημίες, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι κορωνοϊοί που κυκλοφορούν μεταξύ των ανθρώπων πιστεύεται ότι προέρχονται από τα ζώα.
Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης του SARS-CoV-2 από τα ζώα στον άνθρωπο είναι επί του παρόντος άγνωστος.
Τα συμπτώματα της νόσου COVID-19 ποικίλλουν από καθόλου έως:

  • πυρετός
  • βήχας
  • πονόλαιμος
  • γενική αδυναμία, κόπωση και μυϊκός πόνος
  • απώλεια οσμής και γεύσης
  • δύσπνοια, θωρακικό άλγος

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Covid-19, μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/

Εμβολιασμός

Για να κλείσετε ραντεβού για εμβολιασμό μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα emvolio.gov.gr